Baby Mythbuster

Мотивисан разноразним „чланцима“ типа: „предрасуде или не“, „тачно или нетачно“, „да ли сте знали да…“ и то, по разноразним „породичним“ часописима, реко’ да дам и ја свој мали допринос. Имам неког родитељског стажа, оно – еманципован мушкарац и те ствари, ваљда могу да пишем о томе. У ствари, баш ме брига: на свом блогу могу да пишем шта хоћу.

  1. Најгора ствар је пресвлачење бебе. НЕТАЧНО! Најгора ствар је кад беба много плаче или кад нимало не плаче. У оба случаја значи да заиста нешто није у реду. Пресвлачење, купање, носање и бављење вешом је боза.
  2. Безубе бебе не могу да угризу. НЕТАЧНО! Оштри десни, уз мало жешћи стисак вилица, умеју да нанесу лакше локалне повреде. Обично израсту прво доњи зуби, па касније горњи. Кад се направи „грицкалица“, онда постаје забавно. А има и беба које се рађају са зубима! Таквима од првог дана увести пршуту као дохрану.
  3. Портикла штити одећу од прљања храном. НЕТАЧНО! Какву год портиклу користили, чак и ону што се кроз њу провлаче руке, беба ће успети да усмери храну на рукав, извирели оковратник или бар на панталоне. Обично бар једна тврдокорна мрља настане и на вашој одећи и то не приметите док не стигнете на посао. (Има она једна епизода Декстерове Лабораторије, кад направи одело на које се ништа не хвата. Ни то није испало сјајно. Мислим сијало је одело, али.. Нема везе.)
  4. Деца брзо прерасту ствари и није им могуће носити један одевни предмет више сезона. НЕТАЧНО! Деца расту прилично брзо, али ипак спорије од чаробног пасуља и многе комотније ствари могу да носе две или чак три сезоне. Мислим, не да им буду оно комотне као Оливеру Твисту, него мало комотније.
  5. Бебе брже проговоре ако им се даје да пију воде! ВРЛО МОГУЋЕ! Али, тада прве речи буду „Дај бле мека или сока, сипсо!!“
  6. Бебе са око годину дана скоро све знају, једино не умеју да то вербализују. НЕТАЧНО! Бебе у ствари знају јааако мало. Зато су бебе. И не треба пуно да знају. Зашто да их боли главица, само им још то фали, поред зубића и грчева.
  7. За бебе стварно важи она изрека „спава као беба“. НЕТАЧНО! У ствари, можда важи за бебе коале. За ове наше јок. Како се коме заломи. Бебе и пре него науче да устану, устају ноћу сваки час. Боле их зуби (20 комада укупно, сваки зуб по 3 дана док никне, па ви рачунајте), па грчеви, запушен носић, вруће им, хладно им, сањале страшно, неудобно им, мокре, гладне, жедне, опет гладне итд.
  8. Само се држите књиге „Шта можете да очекујете од бебе/детета у првих х месеци/година“ и нема проблема. НЕТАЧНО! У тим књигама пише свашта, а разноразне „дијагнозе“ могу само да те поштено исплаше.  „Правила“ која су важила некад, не важе после 10 година, па после опет важе и тако даље. А зависи и од земље. У земљи Србији увели да се породиље враћају на посао после 6 месеци. Вртићи се прилагодили, па ће да примају и полугодце. Са друге стране, прокламују дојење до 2. године. Нешто не штима у тој математици, зар не? Једино ако уведу на послу милк-паузе на свака 2 сата. „Хоћемо на кафу?“ „Не, хвала, одо’ час до куће на милк-паузу“.
  9. Људи који стално питају  „Кад ће још једно?“ или тврде „Најбоље је троје или четворо“ имају бар петоро деце. НЕТАЧНО! Плафон ако имају двоје. Али зато могу да испројектују још 5-6 комада.
  10. Људи који причају како неће децу, јер је Земља пренасељена, велики су хуманисти и терофили (то би били неки љубитељи Земље). НЕТАЧНО! Неће да се „смарају“ са обавезама, лепо им овако са мање одговорности, па мало интелектуализују. Кад би стварно били забринути због пренасељености, лишили би нас своје егзистенције и тиме смањили популацију, зар не?

Ето, талико за сада. Можда буде још, материјал се стално гомила 😉

Једно мишљење на “Baby Mythbuster

Затворено за коментаре.