JAVAšluk!

Primećujete igru riječi u naslovu, ne?

Prvo, zašto JAVA. Treba ti jednostavno za sve živo: za e-banking, za razne programčiće na vebu, za razvoj itd. I, ako nije ažurna, ume da pravi problem. A Java je glomazna i bušna ko moldavski budžet i onda treba da se apdejtuje svaki čas. Što ne bi trebalo da je problem, jer se pojavi jedno obaveštenje i tu klikneš i posle još jednom i krene instalacija. S tim što ne krene. I tu stižemo do javašluka Oraklovog. Ali, da se vratim malo.

Da pitaš sad ljude, 95,9 posto koristi Windows pod admin nalogom. To znači da ih komp retko kad pita za nešto, sve se instalira tek tako, prosto juzabiliti na maksimumu. Dok se ne pojavi neka masna malverčina i upropasti SlikeSaLetovanja2010 i sve sejvgejmove Star Wars-a. Dakle: NE KORISTITE KOMP POD ADMIN NALOGOM, no pod standardnim. Kad zatreba neka instalacija ili nešto, unese se lozinka admin-naloga i toeto. Naravno, ne treba stavljati 64 znaka u lozinku.

Međutim, Orakl je po nekim pitanjima ostao u eri Windows 95, pa automatik apdejt Jave neće raditi ako nisi admin. I kapak. Posle višegodišnjeg smaranja i redovne ručne instalacije i par kilo-psovki, nađoh rešeeeinje!

Elem:

It turns out that when the java updater attempts to download new updates, it uses the Windows service called “Background Intelligent Transfer Service” (BITS). If the logged on user is only a standard user, then the java updater fails to correctly use the BITS service to download the new update. However, if the BITS service is not available for use by the java updater (either the service is disabled or permissions are denied to the calling process), the java updater uses an alternate mechanism for downloading and applying updates that works successfully, even if the original user was just a standard user with limited rights (no administrative rights).

In order to elevate the java updater so that standard users can install java updates, we must first set the application compatibility mode of the java updater so that will run in compatibility mode for Windows 2000, which did not have the “Background Intelligent Transfer Service”. This will force the Java updater to use the alternate mechanism to download the java updates.

http://privilegeforum.scriptlogic.com/Forum/aff/3/aft/193/afv/topic.aspx

So what you do is:

 1. find jucheck.exe (mine’s under %PROGRAM_FILES%\Common Files\Java\Java Update)
 2. open it’s properties and set it to run in Windows 2000 compatibility mode (for all users or at least for your elevated one!)
 3. check for updates again through Java Control Panel

The installer will nagg about your OS not being supported, but will allow you to install the update.

Hvala, gdine Predi, gad bles ju.

 

 

Posted in IT

Sedmica za desetku

Život je prilično nelinearan. Ništa, ništa, pa onda svašta.

A prethodna sedmica bila je više nego uzbudljiva.

Da krenem od početka…

Mićka krenula u školu! Ima učiteljicu, tu joj i drugari iz vrtića. A škola na 50 metara. Sama ide, radi domaće… da ne preteram, ali – čini se da voli školu.

I ja sam bejah štreber.. u stvari i sad sam, manje-više. Sećam se, kraj sedmog razreda, razredni bi da drži poslednji čas rodeljenske zajednice, a đaci se već raspršili. Ja se vraćam dva-triput do škole da proverim da li će biti još taj jedan čas.

Lepe im knjige. Listam, stvarno fino ilustrovane, onako dotegnute, zanimljive, ima i viceva sa Pericom (ne onih bezobraznih, naravno).

Samo što razbismo šampanjac o krmu porinutog razreda, stiže i čas za moje studijsko putovanje. Kako koje? Pa hvalim se svima već dva meseca kako idem na EFQUEL Innovation Forum, otkud da ne znate za to?

Šta je EFQUEL? E, pa moram sad sve iz početka…

EFQUEL je evropska fondacija koja se bavi kvalitetom u e-učenju. Naš univerzitet je član EFQUEL-a, a saradnja potiče iz saučesništva u projektu DL@Web koji se upravo bavi kvalitetom učenja na daljinu. Forum se održao u Granadi i obuhvatao je treninge, plenarna predavanja i prezentacije.

Do Granade tri dana jahanja. Do BG-a, pa do Rima, pa do Malage, pa do Granade. Dva aviona, dva autobusa, kola, dirižabl, kamila. Dobro, ovo poslednje dvoje sam izmislio.

Elem, sve lepo bilo, samo što mi se izgubio kofer. I ima tu čitava storija o tom koferu, ali me sada mrzi da pišem. Uglavnom, stigao je tek posle pet dana, kada sam već digao ruke.

Granada lep grad. Glavna je Alhambra – čitav kompleks mahom arapskih monumenata, pravi grad. Tu nam bio i hotel, baš preko puta.

Ali, ima Granada i urbani deo, pa katedrale, čak i jevrejsku četvrt.

I lepo u Španiji, čisto, uređeno. Masa turista, najuočljiviji Japanci, valjda su druge rase, pa ih lakše primetiš.

Prvi radni dan bio je posvećen treningu, a naredni dani su bili zvanično forumski.

Efquelov forum održan je na Fakultetu za dokumentaciju i komunikacije, koji se nalazi u sakralnom objektu, nekoj kapeli, tako nešto.

Bilo je zanimljivo, ispratili smo sve tri sesije.

 

 

***

Probah španska jela, da ne bude posle „gde si bre ti bio“, ali nisam nešto impresioniran. Čuveni gaspačo je u stvari hladna paradajz-supa, a paelja je – đuveč 🙂

Pivo im je skroz OK. Toliko, da sam zapamtio da se kaže „cervesa“.

Naravno – Alhambra! Kompleks je poveliki, kupuju se karte za prepodne, popodne ili večernji obilazak. Mi smo bili po danu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na povratku, ponovo u Rimu. Ovoga puta i kofer je bio sa mnom. Usledio je najbrži „Rome crash-course“ ikada. Celodnevni obilazak Rima peške, metroom i autobusom vredan misije „Može biti samo jedan“.

Lep grad.. taj Rim. Manje uredan od Granade, ali prepun velelepnih građevina, umetnina, prava istorijska i modna prestonica. Fontane na sve strane, vrvi od turista, škljocaju fotoaparati/telefoni/iPadovi, saobraćaj pregust.

Mrzi me sad da pišem naširoko o svemu, pa evo nekih top   saveta:

 1. Nabavite mapu. Ili uključite GPS.
 2. McDonalds je zakon. Jeftin, ima ga svuda. Probajte malo i talijanska jela, ali za trajnu opciju, ipak junk-food.
 3. Kupite dnevnu integralnu kartu. Košta 6 jura, a vozite se 24h busom/metroom.
 4. Čuvajte se džeparoša. Torbicu ispod majice ili sl. Mene maltene orobiše u busu. Dok blenete u znamenitosti, ode ušteđevina, a ako ste baš Marfiju blizak rod, i pasoš.
 5. Može da se pazari – samo treba nagaziti popuste. Budite strpljivi.
 6. Ne oslanjajte se na doručak u hotelu. Kažu da je svuda očajan, a naš je bio za klasu ispod. Uglavnom, u pitanju su bili 7 days kroasani (sedam dana stari, prim. aut.). Jesam li pomenuo McDonalds??
 7. Ako ste pušač, obavezno ponesite boks-dva cigareta, jer su tamo preskupe. PO 4-5 jura paklica! I pripremite koji ekstra-juro za dodatna plaćanja u kafićima: ako pijete kafu napolju (a jedino napolju se puši), mogu vam dodatno naplatiti u odnosu na pijenje u kafiću.

Natrag u Srbiju. Nazad u školske klupe. Do viđenja, Večni grade, asta la vista Espanja.

 

MudlMut – prvi put!!

U Beogradu je na Medicinskom fakultetu održan prvi regionalni MoodleMoot, događaj koji okuplja korisnike najpopularnije platforme za e-učenje otvorenog koda.

Prisustvovali su i svojim izlaganjima obogatili skup učesnici iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Hrvatske. Nedostajali su samo Slovenci, pa da skup bude SFRJ-ovski. Ipak, nekadašnja najzapadnija republika pokojne federacije već ima svoje skupove a, kako se dalo videti iz uvodne prezentacije, Slovenija poseduje tri puta više registrovanih Moodle-sajtova nego Srbija, tako da je bolje što smo se zadržali u srodnom društvu.

Glavni organizator je bio, ko drugi nego dr FeelTooGood, Moodle-pionir Miloš Bajčetić, a uz njega su gravitirali vredni studenti medicine, kao tehnička podrška. Vitalnu ulogu imala je i Živana Komlenov, inače glavni prevodilac Moodla na srpski jezik. Bile su tu i naše e-learning profesorke, kao i kolega ko-administrator itlab-Moodla. Suorganizator skupa je inače naš projekat DL@WEb.

Prezentacije su bile odlične, naročito su bili zapažene kolege uz Zagreba. Tematika koja je provejavala kroz većinu predavanja je tranzicija sa Moodla 1.9x na 2.x. I neki opšti zaključak je da za sajtove sa velikim brojem korisnika i kurseva, nadgradnju treba još odložiti, a zatim dobro isplanirati i vrlo pažljivo izvesti. Mi se, inače, još ne prebacujemo na dvojku, a iskustva kolega su nas samo učvrstila u toj nenameri.

Organizacija je bila na nivou, dobili smo lepe majice i mouse-podloge, sa logom Moodla, naravno.

Moja prezentacija se, inače, bavila korišćenjem izveštaja u Moodlu i izazvala je značajnu polemiku.

Čitav događaj je išao uživo u vidu striminga, a snimak će biti dostupan na media delu amresovog sajta: http://media.amres.ac.rs/

Nadamo se da će događaj prerasti u annual event.

 

Posted in IT

Right tool for the right job

Pade mi na pamet da sumiram neke tipične alate/softvere koje koristim, možda nekome bude od pomoći. Kah..kah, pa da počnem:

 1. Linux – Linux Mint. Fenomenalna distribucija, derivat Ubuntua, sa svim dodacima koji vam trebaju. Out-of-the-box podrška za multimediju, stari-dobri Gnome 2. http://www.linuxmint.com/ Dakle, kad nije Windows, onda je – Mint 😉
 2. On-line skladištenje podataka: DropBox. Otkako sam počeo da rabim ovaj servis, sve ređe koristim fleš, a alternative tipa Box.net i GMail-storage improvizacije sam zaboravio. Aplikacija podržava Linux/Windows/Android. Imate 2 GB besplatnog prostora, ako neko instalira vašom preporukom, dobijate 250 MB po zavrbovanom korisniku (a dobija i dotični!). Evo, ako hoćete: http://db.tt/RmoBqvt
 3. Skladištenje linkova: Delicious. Odavno ga koristim, sajt je unapređen, a plaginovi postoje za sve popularne browsere. http://delicious.com/
 4. C kompajler – Pelle’s C. Lagan, završava posao. Nije da nešto mnogo petljam sa C-om, ali, kad zatreba, dobija prednost nad glomaznim alternativama. http://www.pellesc.de/index.php?lang=en&page=download
 5. Narezivanje optičkih medijuma: Ashampoo Burning Studio 6 Free. Starija i besplatna verzija, ali više nego odlična opcija za narezivanje diskova. Link
Posted in IT