Коначно – рутер за компјутер :)

Напокон сам се решио слабог Сажемовог модема и набацио TP-LinkW8101g, бежични рутер. Нисам ништа узимао од провајдера (Беотел), већ сам купио посебно. Нема више онако честог пуцања везе, а и када пукне, ретко да приметим, јер се рутер закачи сам. Наравно, сада могу да користим и фактички било који оперативни систем.

Број опција за подешавање је импозантан: од стандардних за локалну мрежу, ADSL и Wireless, преко напредних опција за подешавање рутирања, QoS итд.

Нажалост, прослеђивање (форвардовање) портова није баш нешто интуитивно, а одмах ми је затребало за торенте. Код других рутера је то доста једноставније, постоји посебна секција за Forwad и тамо се све наведе. Код овог ТП-Линка треба приступити веб-интерфејсу (на 192.168.1.1), а затим посетити Advanced Setup, па NAT.

Овде се из падајуће листе изабере виртуелно поље којем је NAT активиран, а затим се кликне на „Virtual Server“. Овде се унесу правила, која укључују тип протокола (TCP, UDP, оба), име протокола и одговарајући порт, као и IP адреса на коју се прослеђују подаци.