Sounds like ’90 spirit

Датум: 31. децембар 1993. Место: „гајба“ Милоша Пушељића. Друштво: нас 7-8, „екипа“ из ОШ. Повод: прослава НГ

Пола друштва гитаристи wannabe, знају понешто да одсвирају, мало више да се похвале. На те-веу иде спот „Smells Like Teen Spirit“, у неком је ретро маниру. Наивно питам који је бенд ово, је л’ постоји и даље.. Гледају ме бело – ‘де то да не знам. И јесте постојао – још око 4 месеца…

Сцена у Сијетлу имала је пуно духа, пуно неког става, некаквог депресивног бунта,  интроспективне нарације утопљене у изврстан музички израз. Тих неколико година засветлело је десетак одличних група. Поред Кобејновог бенда били су ту и Soundgarden, Pearl Jam, Stone Temple Pilots, Alice in Chains.. Остали су (али и преживели) само неки, понеко се прегруписао (у Audioslave нпр.) и то је крај приче. Наравно, остаје снимљено.

Вероватно је мало необично да бирам ову нумеру као узорак једне музичке епохе.  Није чудно што  је unplugged –  за неку жешћу дисторзију и немам више слуха 😉 Али пре свега због свог тог меланхоличног револта, присутног у песми, који иначе прожима читав grunge.

BTW, реч је о снимку са MTV-евог концерта из 1996. Лејн Стејли је био у прилично лошем стању, али су успели да изгурају овај, по мени одличан концерт. За разлику од Нирваниног акустичарског албума, све песме су  ауторско дело бенда.