MudlMut – prvi put!!

U Beogradu je na Medicinskom fakultetu održan prvi regionalni MoodleMoot, događaj koji okuplja korisnike najpopularnije platforme za e-učenje otvorenog koda.

Prisustvovali su i svojim izlaganjima obogatili skup učesnici iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Hrvatske. Nedostajali su samo Slovenci, pa da skup bude SFRJ-ovski. Ipak, nekadašnja najzapadnija republika pokojne federacije već ima svoje skupove a, kako se dalo videti iz uvodne prezentacije, Slovenija poseduje tri puta više registrovanih Moodle-sajtova nego Srbija, tako da je bolje što smo se zadržali u srodnom društvu.

Glavni organizator je bio, ko drugi nego dr FeelTooGood, Moodle-pionir Miloš Bajčetić, a uz njega su gravitirali vredni studenti medicine, kao tehnička podrška. Vitalnu ulogu imala je i Živana Komlenov, inače glavni prevodilac Moodla na srpski jezik. Bile su tu i naše e-learning profesorke, kao i kolega ko-administrator itlab-Moodla. Suorganizator skupa je inače naš projekat DL@WEb.

Prezentacije su bile odlične, naročito su bili zapažene kolege uz Zagreba. Tematika koja je provejavala kroz većinu predavanja je tranzicija sa Moodla 1.9x na 2.x. I neki opšti zaključak je da za sajtove sa velikim brojem korisnika i kurseva, nadgradnju treba još odložiti, a zatim dobro isplanirati i vrlo pažljivo izvesti. Mi se, inače, još ne prebacujemo na dvojku, a iskustva kolega su nas samo učvrstila u toj nenameri.

Organizacija je bila na nivou, dobili smo lepe majice i mouse-podloge, sa logom Moodla, naravno.

Moja prezentacija se, inače, bavila korišćenjem izveštaja u Moodlu i izazvala je značajnu polemiku.

Čitav događaj je išao uživo u vidu striminga, a snimak će biti dostupan na media delu amresovog sajta: http://media.amres.ac.rs/

Nadamo se da će događaj prerasti u annual event.